5 Tekenen dat het tijd is om van baan te veranderen

We hebben allemaal goede en slechte momenten op het werk. Als deze momenten lang aanhouden, leiden ze er vaak toe dat wij onze plaats in het bedrijf heroverwegen en denken dat het gras elders groener zal zijn. Maar van baan veranderen heeft een beslissende invloed op ons leven: hoe kunnen we de tekenen herkennen dat het tijd is voor een volgende stap? Welke vragen moet u uzelf echt stellen voordat u de sprong waagt? Wat het bedrijf betreft, kan het niet laten verschijnen van deze tekenen het personeelsverloop aanzienlijk verminderen.

De balans opmaken om te gaan denken

Het leven op het werk is vol goede en slechte momenten. Hoewel het best mogelijk is om dagelijks van uw beroepsleven te genieten, maken we allemaal wel eens minder rooskleurige periodes mee door een grotere werkdruk, stress, een nieuwe collega met wie het niet klikt, of integendeel een periode zonder veel activiteit en weinig stimulatie… En te veel slechte dagen leiden ertoe dat we overwegen uit het bedrijf te stappen en nieuwe opties te verkennen. Wanneer het echter om zo’n cruciale levensbeslissing gaat, is het noodzakelijk een objectieve balans op te maken van de situatie.
Waarom is deze balans zo belangrijk? Het zal u in staat stellen een onderscheid te maken tussen een slechte periode op het werk en een langdurige situatie waarin u zichzelf niet meer herkent. Dit zal de noodzaak bevestigen (of niet) om uw weg binnen een ander bedrijf voort te zetten – of om een zelfstandige activiteit uit te oefenen, afhankelijk van uw professionele aspiraties. Het statuut van freelance*, dat meer vrijheid garandeert, wordt steeds aantrekkelijker voor de nieuwe generaties werknemers.

Tekenen die wijzen op een probleem

Gelukkig zijn er tekenen die u erop kunnen wijzen dat u een andere weg moet nemen. Wat zijn de tekenen die u zouden moeten waarschuwen?

 1. Een werkomgeving die niet meer bij u past

  We hoeven er niet aan te herinneren hoezeer de pandemie de arbeidswereld ingrijpend heeft veranderd, en hoezeer bedrijven zich hebben moeten aanpassen om te overleven. Of het nu gaat om het werktempo, de flexibiliteit op het gebied van telewerken, de herinrichting van open kantoorruimten of integendeel het afsluiten van ruimten voor een grotere concentratie van de teams, er is een grote evolutie aan de gang en uw verwachtingen evolueren mee. Bedrijven die moeite hebben om hiermee rekening te houden, zullen problemen ondervinden om werknemers te behouden die zich willen ontplooien in het “nieuwe normaal”.

 2. Een gedeeltelijk of totaal gebrek aan stimulatie

  De taken en opdrachten die u moet uitvoeren zijn saai geworden en u heeft het gevoel niet meer dagelijks bij te leren. U denkt dat uw huidige baan u niets meer te bieden heeft en u bent helemaal niet meer gestimuleerd. Wat wilt u leren? Welke taken zou u willen uitvoeren? Kan het bedrijf uw baan aanpassen of u een opleiding aanbieden die tot nieuwe verantwoordelijkheden kan leiden? Als dit niet het geval is, denk dan na over uw verwachtingen. U wilt vooral een bore-out vermijden…

 3. Professionele relaties die niet bevredigend of zelfs toxisch zijn

  Professionele relaties zijn belangrijker voor het welzijn op het werk dan we denken. Helaas ontmoeten wij niet altijd onze toekomstige collega’s of leidinggevenden tijdens het sollicitatiegesprek. Als u niet kunt opschieten met uw werkomgeving of conflicten binnen uw team meemaakt, praat er dan over om te proberen tot een oplossing te komen. Als dit niet het geval is en u naar uw werk gaat met een somber gevoel of bang bent om een boze of manipulatieve leidinggevende aan te spreken, bedenk dan dat u dit niet hoeft te accepteren en dat u uw diensten kunt aanbieden aan een bedrijf dat ze wel op prijs zal stellen.  

 4. Een slecht evenwicht tussen werk en privéleven

  U controleert ’s avonds uw zakelijke e-mails en kunt uw stress niet op kantoor achterlaten. Of u nu zo gepassioneerd bent door uw werk dat u veel verder gaat dan uw contractueel vastgelegde werkuren, of dat uw werklast u verhindert om in alle rust van het leven te genieten, een gebrek aan evenwicht tussen privé- en beroepsleven is op lange termijn nooit gezond. Als de situatie ondanks de door u genomen maatregelen niet verandert (bijvoorbeeld reorganisatie van uw tijdsbesteding, optimalisering van uw teamvergaderingen, meer delegatie) en structureel lijkt te zijn, is het tijd voor reflectie.

 5. Een gebrek aan zingeving dat u belet uw mogelijkheden volop te benutten

  In 2022 is voldoening op het werk meer dan een trend. Als u zich niet in uw baan kunt vinden of zich voortdurend afvraagt waarom u deze baan hebt, zal het gras elders zeker groener zijn. Er bestaat echt wel een baan waarbij u in alle opzichten op één lijn zit met uw dagelijkse leven (jazeker, we vertellen het u bij Heads & Hunters).

Beste praktijken om te veranderen van baan

U heeft de balans opgemaakt en het besluit is genomen: u gaat op zoek naar een andere baan. Enkele tips om de overgang te optimaliseren:

 • Beslis over de methode die u wilt gebruiken om op zoek te gaan naar een nieuwe baan: zoeken vanop het werk of ontslag nemen om meer tijd te hebben?
 • Bereken of u de overgang aankunt: veel mensen raken in dit stadium immers ontmoedigd. De financiële kant is belangrijk, maak u klaar en waag de sprong!
 • Denk na over het soort baan dat u voldoening zal schenken en richt u bij uw zoektocht op banen waarvan de sectoren, missies en waarden u aanspreken. 
 • Stel een doel op korte en lange termijn voor de verandering: hoe zal de nieuwe baan aan uw doelstellingen beantwoorden? Sta uzelf toe een visie te hebben.

Conclusie: Het is de moeite waard om de sprong te wagen! Wij kunnen dit verzekeren: het zoeken naar betekenis staat voorop, zodat de kandidaat het bedrijf vindt dat echt bij hem/haar past… als een perfecte match.  

Bij Heads & Hunters kiezen we voor een andere aanpak dan de traditionele spelers in de sector. Dankzij onze methode voor recruitment en selectie kunnen we een unieke service bieden die is aangepast aan elke situatie. Het menselijke element is het enige wat echt is.

*Freelance op zoek naar opdrachten? Aarzel niet om contact op te nemen met onze specialisten op dit gebied, Barbara (barbara.vandrooghenbroeck@headsandhunters.be) en Stessy (stessy.deschutter@headsandhunters.be)!

Voor meer informatie, raadpleeg onze speciale pagina of neem contact op met ons Hunters team via office@headsandhunters.be