Welzijn op het werk, uw bondgenoot inzake motivatie en productiviteit

 

Uit talloze studies blijkt dat gelukkige en gezonde werknemers productiever en creatiever zijn en zich meer betrokken voelen bij hun werk. Na de pandemie is welzijn op het werk niet langer een optie: werknemers en medewerkers beschouwen het nu als één van hun prioriteiten. Het is dan ook van cruciaal belang dat bedrijven een werkomgeving creëren die bevorderlijk is voor een gezond klimaat en gemotiveerde werknemers – dus wat kan er worden gedaan om dit makkelijker tot stand te brengen? 

 

Welzijn op het werk: veel meer dan een trend 


Welzijn op het werk kan worden omschreven als het vermogen van de werknemer om zich goed te voelen tijdens zijn of haar werk, goede relaties te hebben met collega’s en een positief beeld te hebben van zijn of haar omgeving. Onderzoek heeft aangetoond dat welzijn op het werk rechtstreeks verband houdt met de geestelijke en lichamelijke gezondheid van werknemers, maar ook met hun productiviteit en betrokkenheid bij hun werk. We brengen er tenslotte een belangrijk deel van ons leven door!

 

De laatste jaren zijn er steeds meer bedrijven die dit inzien en initiatieven nemen om zaken te verbeteren. Dit bewustzijn is bijzonder belangrijk in een context waarin steeds meer mensen op afstand werken en waarin een goed evenwicht tussen werk en privéleven meer dan een noodzaak is geworden. Het is zelfs voor veel werknemers de norm geworden.

 

Een win-win situatie in alle opzichten


Welzijn op het werk heeft een sterke invloed op onze prestaties: als we ons in een positieve context bevinden, zijn we productiever en gemotiveerder – en zeker meer geneigd om ons in te zetten voor projecten, nieuwe initiatieven te nemen… en dezelfde baan te behouden! In die zin stelt ons welzijn bedrijven in staat het talent beter te behouden en de kosten in verband met recruitment en opleiding van nieuwe werknemers te verlagen. 

 

Bedrijven die zich inzetten om een positieve werkomgeving te creëren en voor hun werknemers te zorgen, krijgen doorgaans ook een betere perceptie bij klanten, investeerders en… op de arbeidsmarkt en bij potentiële kandidaten. Investeren in welzijn verbetert dus het merkimago van de bedrijven en hun vermogen om toptalent aan te trekken.

 

Dus, naast het aanbieden van meditatielessen tijdens de lunch en het installeren van een tafelvoetbal, hoe kunnen we een gezonde werkomgeving bevorderen? Ons advies:

  1. Een open en introspectief beheer nastreven: open leiderschap en management moedigen communicatie en samenwerking aan, waardoor werknemers zich gehoord en betrokken voelen bij de besluitvorming. Dit verbetert hun tevredenheid over het werk en hun gevoel bij het bedrijf te horen.
  2. Een cultuur van ondersteuning en samenwerking aanmoedigen: werknemers die zich gesteund en aangemoedigd voelen door hun collega’s zijn over het algemeen gelukkiger en meer betrokken. Het creëren van meer mogelijkheden om samen aan projecten te werken of het organiseren van sociale evenementen en teambuilding om mogelijke spanningen te verminderen, zou voor bedrijven één van de prioriteiten moeten zijn.
  3. Een flexibele werkomgeving bevorderen: steeds meer bedrijven bieden flexibele werktijden of telewerk-dagen aan om werknemers te helpen een beter evenwicht te bereiken tussen werk en privé. Dit helpt stress te verminderen, de levenskwaliteit te verbeteren en soms ook de kosten in verband met de werkplek te verlagen.
  4. Deelnemen aan professionele ontwikkeling: bijscholing en professionele ontwikkeling zijn prioriteiten voor het talent dat zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn carrière een boost wil geven. Bedrijven die investeren in opleiding zijn beter in staat om in deze behoefte te voorzien en hun concurrentiepositie te behouden.
  5. Diversiteit en integratie aanmoedigen: voor vele bedrijven staan diversiteit en inclusie steeds hoger op de agenda. Bedrijven die investeren in programma’s voor diversiteit en inclusie kunnen het welzijn van hun werknemers verbeteren door het scheppen van een meer respectvolle en inclusieve werkomgeving.

 

De sleutel tot een dergelijke omslag is de erkenning van het belang van welzijn – en de inzet voor de invoering van het beleid en de programma’s die daarvoor nodig zijn. Wij hebben dit goed begrepen en zijn er trots op dit onder de aandacht te brengen. 

 

 

Ons team is vrij om zijn uren te organiseren, op kantoor, thuis of in het buitenland te werken… We praten niet alleen over welzijn op het werk: we stellen het centraal in ons eigen bedrijf. 

Samen werken we actief mee aan de strategie van ons bedrijf. Daarmee proberen we onze diensten steeds relevanter te maken, onze klanten nog meer tevreden te stellen en onze kandidaten steeds beter af te stemmen op hun potentiële nieuwe baan. Dit is de geest van Heads & Hunters! 


Spreekt dit u aan? Wij zijn op zoek naar nieuwe collega’s om ons grote avontuur te versterken en ons groeiend team te verrijken: neem contact op met Wendy (wendy.rubini@headsandhunters.be) en we bekijken samen of er een match is!

 

 

U in dit proces begeleiden door middel van op de mens gerichte expertise maakt altijd deel uit van onze oplossingen. 

 

Voor meer informatie, raadpleeg onze speciale pagina of neem contact op met ons Hunters team via office@headsandhunters.be of op het telefoonnummer +32 2 888 12 54.