Bore-out: verveling op het werk voorkomen

Heeft u ooit gehoord van bore-out? Bore-out, of verveling op het werk, is een fenomeen waar veel werknemers tegenwoordig last van hebben. In tegenstelling tot burn-out, dat wordt veroorzaakt door een te grote werkdruk, wordt bore-out veroorzaakt door een gebrek aan of afwezigheid van werk dat moet worden verricht. We kijken naar de alarmsignalen en hoe ermee om te gaan, om te zorgen voor welzijn op het werk – zowel voor medewerkers als voor bedrijven.

Bore-out, een onderwerp dat nog steeds taboe is op de werkplek

Hoewel het vaak wordt verward met luiheid of uitstelgedrag, is bore-out een zeer reëel probleem. Het kan een schadelijk effect hebben op het psychologische en lichamelijke welzijn van de werknemer. Dit fenomeen is gekenmerkt door een te laag volume werk, te weinig verantwoordelijkheid of te veel repetitief werk, maar niet alleen – waardoor werknemers het gevoel krijgen dat ze weinig nut hebben of geen waarde toevoegen aan het bedrijf.

Hoewel een burn-out steeds vaker voorkomt, is het (nog) niet politiek correct om in tijden van sociale en economische crisis te melden dat men zich verveelt op het werk. Deze angst om te worden beoordeeld door een samenleving die veel waarde hecht aan professioneel succes, of gewoon de vrees om daarna geen geschikte baan meer te vinden, leidt ertoe dat veel professionals met deze situatie leren leven – totdat ze dit niet meer kunnen.

 

Wat zijn de oorzaken van bore-out?

Dit syndroom van professionele uitputting kan ook worden veroorzaakt door een gebrek aan intellectuele stimulering, een algemeen gebrek aan zin en een beperkte perceptie van de ontwikkelingsvooruitzichten die het bedrijf – op permanente basis – biedt. Dit leidt tot diepe verveling, toenemende demotivatie, vermoeidheid, frustratie en depressie.

Dit heeft een prijs voor het bedrijf: werknemers die niet door hun werk worden gestimuleerd, zijn geneigd om zich niet meer betrokken te voelen. Dit kan de kwaliteit van hun werk, hun productiviteit en hun motivatie aantasten. Bore-out heeft een grote impact: afwezigheid, een hoge turn-over, werkonderbrekingen en ontslagneming!

 

Heb ik last van bore-out?

In tegenstelling tot burn-out is dit syndroom nog steeds weinig bekend en is er weinig preventie. Als u denkt dat u er last van heeft, stel uzelf dan de volgende vragen: verveel ik me af en toe of is deze situatie een vast onderdeel van mijn dagelijks leven geworden? Wanneer heb ik dit fenomeen voor het eerst opgemerkt en wat zijn de oorzaken ervan? 

Of u nu werknemer of werkgever bent, hier zijn onze tips voor een gezonde aanpak van uw dagelijks werk:

  • Spreek de human resources van uw bedrijf aan: het is vaak mogelijk om de situatie waarin u denkt vast te zitten te veranderen. Human resources kan u misschien oplossingen bieden voor mobiliteit binnen het bedrijf, een nieuwe functie of een professioneel project dat beter aansluit bij uw vaardigheden en motivaties. 
  • Volg een opleiding: dankzij een langdurige opleiding kunt u uw taken diversifiëren en nieuwe vaardigheden ontdekken. 
  • Moedig uw creativiteit aan: Bedrijven kunnen creativiteit ook aanmoedigen door te zorgen voor stimulerende werkruimten, flexibele werktijden, tijd voor reflectie en brainstormen, zodat werknemers ideeën kunnen uitwisselen en samen aan innovatieve projecten kunnen werken. Dit stimuleert betrokkenheid! 
  • Het krijgen van uitdagende verantwoordelijkheden en projecten: Werknemers moeten zich betrokken voelen bij hun werk om gemotiveerd te zijn. Werkgevers: zorg ervoor dat u uw werknemers interessante projecten en professionele uitdagingen biedt die beantwoorden aan hun ambities! Hierdoor voelen ze zich gewaardeerd en gemotiveerd. 
  • Zorg voor duidelijke en regelmatige communicatie: Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun werknemers goed geïnformeerd zijn over wat er in het bedrijf gebeurt, duidelijke en haalbare doelstellingen hebben en regelmatig feedback krijgen. Werkgevers kunnen ook regelmatig vergaderingen met werknemers houden om projecten en ideeën te bespreken en ervoor te zorgen dat ze zich in hun werk gesteund voelen.

Gelukkige en betrokken professionals zijn productieve en loyale werknemers. Dit komt zowel het bedrijf als de werknemers ten goede. Bore-out stelt, net als burn-out, de vraag naar de betekenis die aan werk wordt gegeven en naar onze diepste motivaties. 

Bij Heads & Hunters houden we rekening met de motivatie van elke werknemer waarmee we samenwerken. Het is de moeite waard om opnieuw zin te geven aan uw werk, om een baan en een bedrijf te vinden die in alle opzichten beantwoorden aan onze waarden! En er is absoluut geen tijd om ons te vervelen: ons team is altijd op zoek naar mogelijkheden die een glimlach toveren op het gezicht van ons kandidatennetwerk.

Op de blogpagina van H&H vindt u al onze artikelen over welzijn op het werk.

U in dit proces begeleiden door middel van op de mens gerichte expertise is altijd een deel van ons DNA geweest. P.s.: we zijn op zoek naar nieuwe collega’s om ons goede humeur te delen! Aarzel niet om contact met ons op te nemen via e-mail office@headsandhunters.be of per telefoon op het nummer +32 2 888 12 54.